10 Eylül 2009 Perşembe

Kelimeler ve Kavramlar

Kuyruk acısında yayınladım. Google search'de biri bir şey merak etmiş "çocukken şu günah, günah sayılır mı?" diye. Ben hoca değilim ki ne diyeyim ama o kardeşimiz mükellef ne demek bilseydi soruyu bile sormazdı. Buluğ çağı ne demek bilseydi. Cevabını merak bile etmezdi.

Mesela ben eskiden mümin ve münafık kavramının içeriğini tam bilmezdim. Mümini günah işlemeden cennetlik işler yaparak cennetlik olan kişi. Münafığı ise günah işleyip bir müddet cehennem azabından sonra cennetlik olan kişi olarak bilirdim. O yüzden de bu kavramı öğrenmeden önce "mümin olamazsak da münafık bari olalım" derdim çocukken oysa öğrendim ki münafık dini inancında samimi olmayan, göstermelik veya menfaat icabı müslüman görünen kişi demekmiş.

Hepimiz yarım yamalak Türkçemizle bile dini konularda ahkâm kesiyoruz. Aslında her konuda bunu yapıyoruz ama din daha kolayımıza geliyor. Günahı, sevabı, ayetleri, hadisleri "bence" diyerek kolayca yorumluyoruz. Hele elimize bir meal geçmişse onca din alimini tek kalemde silip, ben okudum böyle böyle yazıyor diye ahkâm kesiyoruz.

Oysa kelimeler ve yüklendikleri anlamlar eğer literatürde yer almışlarsa farklı bir anlam kazanırlar. Örneğin Türkçeye geçen bazı ifadeler orijinallerini tutmaz. Faiz kelimesi gibi alıverişte fiyata eklenen kâr payı demektir Arapça orijinali, bizim günah kabul ettiğimiz faizin adı ise dini terminolojide ribâ'dır. Emeksiz kazanılan para manasına gelir.

Aynı şey mahrem namahrem içinde geçerlidir. İnsana mahremi helaldir örneğin. Ama namahrem sözü bazı yerlerde tam tersine na mahrem yerine kullanılır.

Her insan ilgilendiği konunun en azından terminolojisini bilip konuşsa, daha az hataya düşer gibime geliyor. Hele konu din'se ve Maşallah hepimiz o konuda bol keseden sallıyorsak. Hele bu konuda sahabe bile uyarılmışsa...

Aman! diyorum...

-------------------------------------------
Okumalı: Yusuf Kerimoğlu- Kelimeler, Kavramlar

2 yorum:

pabuç dedi ki...

Mustafa İslamoğlu'nun Yahudileşme Temayülü adlı kitabı duydunuz mu bilmiyorum ..O kitapta biz müslümanların yapmış oldukları (belki bilerek belki bilmeyerek)yanlışları çok güzel dile getirmiş...bize yanlış öğretilen o kadar çok şey var ki..bir de bunlar yetmiyormuş gibi kendi kafamıza da yorumluyoruz dini kitabı sonra kalbi temiz insanlar olarak gideceğimiz yerin vizesini de alma rahatlığıyla yaşayıp gidiyoruz ohh ne ala..
Milyonların karşısına geçip''Bu ülkede faiz yemek cazidir''cümleleri kuran İlahiyatçılarda var ...Hiç bişey bilediği halde fetvalar veren de...İnsanlar da artık kime inanacaklarını şaşırmış durumda..Çokça okumak Çokça da araştırmak lazım...

Bence diyerek başlanan cümlelerin belki hesabı verilebilir ama hadis ve ayetlerle süsleniyorsa benceyle başlayan cümleler ! ciddi bişey bu...

Saygılar..

SİYAH KELEBEK dedi ki...

Din konuları kıldan ince kılıçtan keskindir..İslam dinimiz böyledir..Zordur çok iyi anlaşılması gerekir..Bizim yapmamız gereken,gerçek islam ilmihallerin den faydalanmak..Ben islam ile ilgili yeni çıkan kitaplaı okumam..Bundan 30 yıl öncesine ait islam ilmihalim var ondan yararlanıyorum..Çünki son zamanlarda sahtekar hocalr çoğaldı..her söylenilene inanmamk lazım