20 Ocak 2010 Çarşamba

Gönül kırılgan bir kuştur



İnsan vücudundaki her organa bir bedenimizin bir de ruhumuzun yüklediği sıkıntılar vardır. Ruhun yüklediği dertler diğer organlarımız söz konusu olduğunda hep mecazda kalır kalbimiz dışında. Bacaklarımızın feri dermanı kesilir, elimiz ayağımıza dolaşır, gözümüz döner, aklımız başımızdan gider, içimiz burkulur, dilimiz damağımıza yapışır, burnumuzun direği sızlar. Kalbimizse: Kırılır.

Kalbin kırılması da mecazdır dediniz içinizden belki de. Öyle mi gerçekten acaba. Hayır kalbimiz gerçekten kırılır, incinir, üzülür, sızlar.

Diğer organlarımızın bir anlık tepki verdiği ruhsal durumlardan kalbimiz çok daha fazlasıyla etkilenir, zararlı çıkar. İşte belki o yüzden kalbin en ağır görevlerinden biri de ‘sevmektir'.

Kalp sevdiğinde diğer azalar da ona eşlik eder. Yüzümüze bir tebessüm yayılır, içimiz başka titrer, duygularımız bir başka kanatlanır. Tüm bedenimiz bu durumdan olumlu etkilenir.

Kırıldığında ise insanın önce içi sızlar, gözyaşları fırsat bulursa yola çıkar, midesine kramplar girer, eskilerin ince hastalık dediği verem bile kırılan bir kalpten alır derler derdinin bir kısmını. Böylece kalbin kırılması ile insan vücudundaki her aza da yıpranır bir bakıma.

Bizim uzun uzadıya anlatmaya çalıştığımızı Yunus Emre ne güzel söylemiştir:

- Bir kez gönül kırdın ise; bu kıldığın namaz değil. Varın artık gerisini siz düşünün.

Kul hakkından söz ederken hep aklımıza maddi şeyler gelir. Oysa kırdığımız kalplerde bıraktığımız izler, insanların içlerinde yaşattığımız sıkıntılarda hesabı verilecek borçlarımızdandır. Bu borçlar para ile pulla ödenmeyeceği için hesabımız daha da çetin olacaktır.



Siz siz olun kırmayın insanları, incitmeyin kalplerini.

Hele sevdiklerinizi asla..

Hele sizi sevenleri.. Asla kere asla.



6 yorum:

đerkenαя dedi ki...

Sevgili Erkan Bal, çok güzeldi kaleminize gönlünüze sağlık. Çok haklısınız insan kırılınca hiçbişey yapası gelmiyor, yemek uyumak, konuşmak.. Herşey kıymetini yitiriyor artık, insan kalbi bu kadar değersiz olmamalı, kul hakkı yönündende doğru bir tespit, madden karşılığı bulunmadığı için daha çetin olacaktır muhakkak..
Baki sevgi ve saygılarımla..

Bucera dedi ki...

Bence de kalp kırmamalı

beenmaya dedi ki...

diğerleri gelip geçici, bir şekilde düzeliyor zaten. ama kalp öyle izler barındırıyor ki içinde öyle yükler taşıyor ki...

Erkan BAL dedi ki...

@đerkenαя: teşekkür ederim. haklısınız ama en çok kırdığımız şey. ve kalp gerçekten madden de yıpranıyor. kalp vakfı verilerine göre terör ve diğer hastalıklarla, trafik kazalarından ölenlerin toplamından fazlaymış kalpden ölenler.

Erkan BAL dedi ki...

@bucera: kırmamak konusunda hem fikiriz de, kim kırıyor bu kadar kalbi:)

Erkan BAL dedi ki...

@beenmaya: kalpsizler kalp kırıyor genelde. kendilerinde olmayınca acısından bi haber yaşıyor olmalılar. az da onların mı canı yansa dersin.