21 Nisan 2010 Çarşamba

Kötülük mektupları (Bir kitap tavsiyesi)


*********************
KÖTÜLÜK MEKTUPLARI
Ayse Önal
Milliyet Yayınları

*********************

Bir dönemin ve bir neslin geçmişiyle hesaplaşması ve acılardan yapılan bir kadın elbisesinin içtenlikle aktarımı.

Bir dönem 68 kuşağı ile birlikte çekilen acıların yıllar sonra  yeniden 80 lerde gözlenmesi. 68lerde yaşayan bir delikızın gözüyle "hücre" nin içyüzü. İdealleriyle birlikte insanların nasıl dejenere olduğu. özgürlük için savaşan insanların aslında nasıl birer despot olabileceğinin anlatımı. Bu despotizmi sezip kendini sıradanlık elbisesi giyerek korumaya çalışan bir kadının anne olduktan sonra aynı acıyı kızında tatması.

Toplumda sürekli baskı altında tutulan kadın kimliğinin tüm protest yaklaşımlara rağmen gelenekselleşmiş bir kaderi yaşaması. Yaşam tarzı haline gelmiş erdem ve öğretilerden soyutlanıp köksüz yaşamanın acıları, materyalizmin duygusuz ve güvensiz ortamında kaybolmuş vatansız kaçak türklerin değişen yüzü.

Çokta yabancı olunmayan bir döneme ait pişmanlıklar ve iç hesaplaşmalar eriyen insan erdemleri, ölümün soğuk yüzü ile birlikte toplumumuzda var olan "vurun abalıya" deyiminin acımasız geçerliliği.

Aile ve çocuk ilişkilerindeki eksik ve yanlışlar, hatalardan örülmüş ama sivri ve iğreti durmayan bir yaşamdan yazgıya rağmen kurtulma çabalarındaki başarısızlık ve acz.

Ve yazarın dilinden kitabın özeti:
"Kötülük sonradan öğrenilmiyor o küçükten ekilen bir tohum ve acılar çoğul gelen bir sağanak sevinçler ise küçük tekil heyecanlar yaşantımızda."

Tüm modernizmine rağmen bir döneme ışık tutan acılı arabesk bir şark anlatısı. "kötülük mektupları"


* kitabı sahaflarda 1 tl ye bulabilirsiniz. bildiğimce yeni baskısı yapılmıyor.

2 yorum:

cecil dedi ki...

teşekkürler...

Erkan BAL dedi ki...

@cecil: ben teşekkür ederim.